İsveç’te yeni göç yasa tasarısı: Kalıcı oturum zorlaşıyor
İsveç Hükümeti, göç politikasına ilişkin yeni yasa tasarısını açıkladı. Tasarı; İsveç’te sığınma hakkı tanınan herkese geçici oturum izni verilmesi ve kalıcı oturum izni alabilme koşullarının zorlaştırılması gibi maddeleri içeriyor.
Gazete İsveç - İsveç Hükümeti, göç politikasına ilişkin yeni yasa tasarısını açıkladı. Tasarı; İsveç’te sığınma hakkı tanınan herkese geçici oturum izni verilmesi ve kalıcı oturum izni alabilme koşullarının zorlaştırılması gibi maddeleri içeriyor.
2015 yılında yaşanan büyük göç dalgasının ardından 2016 yılında çıkarılan geçici göç yasasıyla, kalıcı oturum izni almak ve oturum alanların ailelerini ülkeye getirebilmesi zorlaştırılmıştı. 2016’da çıkarılan bu geçici yasadan önce, sığınma başvurusunda bulunanların çoğu kalıcı oturum alabiliyordu. Söz konusu geçici yasa 19 Temmuz 2021 tarihine kadar geçerli.
KALICI OTURUM İZNİ ALMAK ZORLAŞIYOR
Sosyal Demokratlar (S) ve Çevre Partisi’nin (MP) yeni göç yasa tasarısının bazı maddeleri, mevcut geçici yasanın bir kısmının devam etmesini öngörüyor. Ailesini İsveç’e getirmek isteyen kişinin, aile üyelerinin yemek ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek ekonomik duruma sahip olması gerektiği ve İsveç’te sığınma hakkı tanınan herkese geçici oturum verilmesine devam edilmesi yasa tasarısında öngörülen maddelerden bazıları.
Bazı kuralların yeniden düzenlenmesini içeren yasa tasarısına göre kalıcı oturum izni alabilmek zorlaşıyor. Kalıcı oturum alabilmek için; kendi geçimini sağlayabilmek, İsveççe yeterliliğe sahip olmak ve ciddi bir suç işlememiş olmak şartları getiriliyor. Ayrıca en az üç yıllık geçici oturum izninin ardından kalıcı oturum iznine başvurulabilecek.
Hükümetin yeni göç yasa tasarısının, ‘insani’ olarak adlandırılan özel nedenlerle İsveç’te kalmayı biraz daha kolaylaştıracağı öne sürülüyor.
YASANIN 20 TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Hükümet, yasa tasarısını Hukuk Konseyi’ne sunacak. Yasa tasarılarının var olan yasalar ve kurallarla uygunluğunu değerlendiren resmi bir kurum olan Hukuk Konseyi tasarıyı değerlendirecek ve onay verilmesi durumunda, hükümet tasarıyı meclisin oylarına sunacak.
Hükümetin planı, tasarının kabul edilerek 20 Temmuz 2021’de yürürlüğe girmesi yönünde.
Muhafazakarlar (M), yeni göç yasa tasarısının daha fazla kişinin İsveç’e gelmesine neden olacağını düşünüyor. Muhafazakar Parti, İsveç’in şu an olduğundan daha az göç alması gerektiği görüşünde.
Göçmen karşıtı bir politik hatta sahip olan aşırı sağcı İsveç Demokratları (SD) ise İsveç’in neredeyse hiç göç almaması gerektiğini savunuyor. Hükümetin yasa tasarısına sıcak bakmayan partinin lideri Jimmie Åkesson, tasarıyı mecliste durdurmaya çalışacaklarını ve eğer seçimleri kazanırlarsa göç yasasını değiştireceklerini ifade ediyor.
Sol Parti (V) de yasa tasarısını eleştirenler arasında. Tasarıyı sert bulduklarını belirten Sol Parti, İsveç’te sığınma hakkı tanınan herkesin geçici oturum izni almasının yanlış olduğunu düşünüyor. Sol Partili Christina Höj Larsen, geçici oturum izni alan insanların kendilerini güvende hissetmeyeceğini ve bundan zarar görebileceğini ifade ediyor.